De veelzijdige toepassingen van de Surinaamse bara

In de kleurrijke en culinaire wereld van Suriname neemt de bara een bijzondere plek in. Deze hartige snack, afkomistig uit de Hindoestaanse keuken, heeft zich verspreid over de diverse culturen in Suriname en is nu geliefd bij velen. Ook in Nederland is de bara niet meer weg te denken, vaak wordt deze verkocht op de markt, bij toko’s, restaurants en in supermarkten. Wij hebben bara in verschillende formaten en wij nemen je graag mee in de verschillende toepassingen van dit veelzijdige product.

1. Bara met sambal of chutney

Traditioneel wordt bara geserveerd met een sambal of chutney. Serveer de warme bara met een van onze sambals, in de variant tomaat of aardappel. Daarnaast hebben wij speciaal voor de retail een “bara to go” ontwikkeld. De bara to go bevat een sachet met tomaatsambal zodat deze na opwarmen samen gegeten kan worden. Lekker en makkelijk voor onderweg!

2. Bara als broodje

Bara hebben wij in verschillende formaten. Onze grote bara (ca. 100 gram) is ideaal om te beleggen als broodje. Snijd de bara doormidden en beleg de bara met een vulling, zoals Surinaamse kipkerrie of bakkeljauw. De bara kan ook belegd worden als een “bara gezond” met sla, tomaat, komkommer en kaas. Lekker ook om deze onder het tosti-ijzer op te warmen, zodat de bara krokant wordt. Daarnaast kan de bara ook gebruikt worden als hamburgerbroodje. Zie hiervoor het lekkere “bara burger” recept ontwikkeld door The Spiced Chickpea.

3. Bara als bij- of voorgerecht

Onze mini bara (ca. 30 gram) is ideaal om te serveren als bij-of voorgerecht. De mini bara kan je opensnijden en beide kanten beleggen met bijvoorbeeld kipkerrie of pulled jackfruit of maak een mini bara burger. Daarnaast kan de mini bara ook geserveerd worden als bijgerechtje bij een soep.

4. Bara als borrelsnack

Speciaal voor de horeca hebben wij de borrel bara ontwikkeld. De borrel bara (ca. 20 gram) is het alternatief op de bitterbal. De borrel bara’s serveer je op een borrelplankje met een lekkere dip of maak een borrelplank variatie met een van onze andere snacks, zoals de samosa en onion pakora.

Kan jij ook niet genoeg krijgen van bara?

Ga dan eens zelf aan de slag om bara’s te maken. Wij hebben een bara mix en een speciale borrel bara mix om zelf in een handomdraai verse bara’s te maken en te serveren.