Roti

Wat is roti?

Roti is het Hindoestaanse woord voor “brood”. In India staat roti dus echt bekend om verschillende platte Indiase broodsoorten, zoals de paratha en chapati. Als we over Surinaamse roti spreken wordt het gehele gerecht bedoelt, inclusief aardappel, kipkerrie en kousenband. Roti is van oorsprong een Indiaas gerecht en kwam naar Suriname met de Indiase contractarbeiders die in de 19e eeuw naar Suriname kwamen om op de plantages te werken. In Suriname ontwikkelde roti zich tot een uniek gerecht van verschillende smaken en culturen. Het gerecht is nog steeds trouw aan de Indiase wortels, maar met een unieke Surinaamse smaak twist.

Waar wordt roti van gemaakt?

Een belangrijk onderdeel van het gerecht is de roti plaat. Het deeg van de roti wordt gemaakt van bloem, water en olie en met de hand worden er deegbolletjes gemaakt. Als het deeg is gerezen is het tijd om de roti te vullen, traditioneel wordt deze gevuld met dahl van gele spliterwten, maar er zijn ook roti varianten met aardappel.

Bij Zainab Foods worden de roti platen volgens authentiek recept bereidt en gevuld met de hand met gele spliterwten.

De roti platen moeten vervolgens worden gebakken op een hete platte koekenpan, waarbij het deeg opzwelt en bruin wordt. Het resultaat is een zacht, licht en luchtig brood dat perfect past bij het smaakvolle gerecht. Surinaamse roti is een gerecht dat traditioneel wordt geserveerd met een roti plaat en een curry-achtig bijgerecht gemaakt van aardappelen, kipkerrie en kousenband. Vaak bevat het mengsel ook ingrediënten zoals knoflook, ui, gember, koriander, komijn en kurkuma. Als vegetarische variant kan je de kip vervangen door tofu.

Surinaamse eetcultuur

Surinaamse roti is niet alleen heerlijk, het is ook een belangrijk onderdeel van de Surinaamse cultuur. Het gerecht wordt vaak geserveerd tijdens speciale gelegenheden zoals bruiloften, feesten en familiebijeenkomsten. Het is ook een populair streetfood-gerecht en wordt vaak verkocht door lokale verkopers op markten en straathoeken.

Onze roti varianten

In Nederland zie je roti ook op steeds meer plekken verschijnen. Aan verschillende grote retailers en toko’s leveren wij de roti rol. Onze roti rol in de variant kip of vegetarisch is de ideale snack. De vulling zit al in de roti plaat en hoeft dus alleen nog maar even opgewarmd te worden. Daarnaast is dit ook een ideale snack voor op evenementen en festivals. De traditionele roti platen leveren wij aan verschillende klanten als maaltijdcomponent óf aan retailers pet twee stuks verpakt.

Zelf roti maken?

Met onze kant-en-klare roti kit haal je alle ingrediënten in huis om zelf thuis authentieke roti te maken. Na het bereiden van het deeg, vul je de roti met dahl van gele spliterwten. Even bakken in een koekenpan en ready-to-serve. We laten het je graag zien:

Benieuwd naar onze roti platen?

Ons assortiment aan roti platen is erg geschikt voor verschillende branches. Benieuwd naar roti platen voor jouw zaak? Neem contact met ons op.