Samosa: snack met smaakvolle vulling

Samosa’s zijn een een populaire snack afkomstig uit India. Deze driehoekige deegpakketjes, gevuld met een smaakvolle vulling van aardappelen, groenten en kruiden, zijn ideaal om te serveren als streetfood gerecht of op de borrelkaart.

Samosa’s hebben een rijke geschiedenis die teruggaat tot de middeleeuwen in het Midden-Oosten en Centraal-Azië. Oorspronkelijk heette het “sambosa” en was het populair onder het Perzische volk. Via handelsroutes verspreidde het concept van samosa’s naar India waar het een belangrijk gerecht werd uit de lokale keuken. Tegenwoordig worden samosa’s in veel verschillende culturen en landen gegeten, met regionale varianten en vullingen.

Hoe wordt samosa gemaakt?

Het maken van samosa’s vereist veel vakmanschap. Het deeg gemaakt van bloem, olie, zout en water wordt gekneed en vervolgens uitgerold tot dunne vellen. Deze vellen worden driehoekig gesneden en traditioneel gevuld met een mengsel van gekruide aardappelen, kikkererwten, uien, chili, koriander en andere specerijen. De driehoekjes worden gevouwen en dichtgedrukt en daarna gefrituurd totdat deze knapperig en goudbruin zijn. Bij de samosa serveer je een chutney of sambal, bijvoorbeeld Zainab’s tomatensambal.

Eindeloos variëren

Wat samosa’s echt bijzonder maakt is de eindeloze variatie mogelijkheden. Ze kunnen worden gegeten als snack, voorgerecht, bijgerecht of dessert. In India worden ze vaak geserveerd als snack op feestelijke gelegenheden. Bovendien kunnen samosa’s worden aangepast aan individuele voorkeuren of dieetwensen. Zo is de vegetarische variant geschikt voor veganisten en vegetariers, terwijl vleesliefhebbers een variant kunnen kiezen gevuld met kip of gehakt. Samosa’s hebben de afgelopen jaren hun weg gevonden in de internationale culinaire scene en zijn niet meer weg te denken van een borrelkaart. De samosa’s van Zainab Foods zijn te verkrijgen bij verschillende retailers, zoals Jumbo of foodservice bedrijven zoals Bidfood en Hanos.

samosa

Meer weten over samosa?

Benieuwd hoe je samosa’s kan toepassen in jouw keuken? Neem contact met ons op. We laten je graag proeven.