Dé Indiase streetfood snacks van 2023 voor de horeca

Streetfood is hot. Dat weten we allemaal. Waar we bij streetfood vaak aan Zuidoost Aziatische landen denken als Thailand en Vietnam, mag de Indiase streetfood keuken zeker niet ontbreken. De Indiase keuken staat bekend om haar vele specerijen en kruiden welke elk gerecht weer tot een smaaksensatie maken. 

Streetfood heeft een rijke geschiedenis in India. Wie wel eens in India is geweest weet dat tussen de drukte van de mensen en het verkeer, de vele kraampjes staan om deze immense bevolking te voeden. Zo kan je in de straten van Delhi nog verkopers vinden waarvan de traditionele gerechten stammen uit het Mogolrijk en kan je in de straten van Calcutta fusion gerechten vinden die zijn beïnvloed door de Britse koloniale tijd. 

Bij Zainab Foods staat ons motto “Between flavours and cultures” voorop en zo laten we je graag kennismaken met de veelzijdige snacks uit de Indiase keuken. Wij zetten een aantal hippe streetfood producten op een rijtje welke niet meer zijn weg te denken op de menukaart komende jaren. We nemen je graag mee op reis:  

Pani Puri: een culinaire nieuwkomer in de horeca

Pani puri is een hartige gefrituurde snack uit India wat letterlijk vertaald ‘water in gefrituurd brood’ betekent. De snack bestaat uit een ronde holle puri (het balletje) welke gevuld kan worden met een vulling en daarna gedoopt wordt in pani (een gekruide saus op basis van water). Traditioneel bestaat de vulling uit een mengsel van aardappel en kikkererwten samen met pittig gekruide water en een zoete chutney. De pani puri is dus letterlijk een smaakbom. De populaire Indiase snack is dan ook steeds vaker terug te vinden in de horeca in Nederland. Vooral door de eindeloze variatiemogelijkheden en de manier waarop je de pani puri kan presenteren als amuse.

Zo is de pani puri voor FoodXperience chef van de Hanos, Garry de Boer, niet meer weg te denken uit de keuken. Volgens Garry is de pani puri de ideale appetizer die je kan vullen met van alles. Naast de traditionele wijze kan de pani puri ook gevuld worden met trendy producten. Denk bijvoorbeeld aan een combinatie van een foam van burrata en limoen, met tomaat en olijf. Óf gebruik de pani puri als basis voor je dessert en serveer dit met een bolletje ijs en een sausje.

Om de snack pani puri zelf te maken is best een uitdaging. Zainab Foods heeft kant-en-klare pani puri plakjes die je alleen nog hoeft te frituren. Frituur de plakjes kant-en-klare pani puri in hete olie op 170˚C. Tijdens het frituren de gepofte balletjes regelmatig omdraaien met een schuimspaan. Na het frituren maak je voorzichtig een gaatje in het balletje en vul je het naar eigen keuze en smaak. Niks is te gek voor de pani puri, dus ga voor iets creatiefs! Bekijk hier onze video hoe je de kant-en klare pani puri het beste bereidt.

De pani puri ook bestellen voor jouw restaurant? Dat kan via Hanos of ontdek ons uitgebreide assortiment via Hanos.

Papadums: het simpele en trendy voorgerecht

De zeer dunne, knapperige papadum komt van oorsprong ook uit India. Traditioneel zijn de hoofdingrediënten van de papadum: linzen, kikkererwten en rijstmeel. Vanuit deze basis zijn er veel verschillende smaakvariaties mogelijk, zoals een variant met knoflook of chili. 

In elk Indiaas restaurant krijg je de papadums geserveerd als hoe wij in Nederland het ‘broodmandje’ kennen. Je krijgt vooraf een mandje met papadums en verschillende dips erbij, zoals: een frisse yoghurtdip, chutney van mango en een pittige peper en munt sausje.  

Ook met deze snack kan naast het traditionele recept eindeloos gevarieerd worden. Serveer de papadum bijvoorbeeld als bijgerecht met een curry of pulled vlees. Óf ga voor een trendy versie: papadum pizza’s. Beleg de papadum met een sashimi van tonijn en een pittige soja-mayonaise. 

De papadums van Zainab Foods zijn makkelijk te bereiden, je hoeft ze namelijk heel kort te frituren. Verhit plantaardige olie in een friteuse of pan tot 180˚C en bak de papadum één voor één in de hete olie. Laat de gebakken papadum op keukenpapier uitlekker en serveer ze direct, dan zijn ze het lekkerst!

Bekijk hier onze papadum. 

Samosa: de nieuwkomer op de borrelkaart

Samosa is een gerecht uit de Indiase en Pakistaanse keuken en enorm populair als streetfood gerecht. Het is een gefrituurde driehoek, bestaande uit een omhulsel van deeg. Traditioneel is de samosa gevuld met een mengsel van aardappelen, ui, erwten, koriander en kikkererwten. Daarnaast wordt er ook vaak kipgehakt toegevoegd aan de samosa.

Bij Zainab Foods worden de samosa’s volgens authentiek recept gemaakt. Het zijn goed gevulde samosa’s verkrijgbaar in de varianten vegetarisch en kip. De samosa’s zijn verkrijgbaar in zakken van 600 gram, uitermate geschikt als bittergarnituur én gemakkelijk te bestellen via Hanos. Onze samosa is perfect te combineren met een van onze pittige sambals; in de varianten tomaat en aardappel. 

Binnen ons bedrijf staat productontwikkeling hoog in het vaandel. We proberen en testen dan ook graag nieuwe recepten uit. Dit jaar zijn we gestart met de ontwikkeling van een zoete samosa, uitermate geschikt binnen de horeca als vernieuwend dessert. Binnenkort beginnen de proefrondes en wij zijn benieuwd naar jullie ervaring! Neem contact met ons op voor samples.

Alle streetfood snacks bij ons in het assortiment 

Naast de pani puri, papadum en samosa hebben wij nog andere snacks binnen ons assortiment welke ook de komende jaren niet meer zijn weg te denken van de menukaart. Wil jij een van onze snacks proeven? We komen graag bij je langs met onze producten. Neem contact met ons op.