Pani puri: de ideale amuse

Pani Puri is een populair streetfood snack afkomstig uit India. Het is een kleine, ronde, knapperige puri (holle, gefrituurde deegballetjes) die traditioneel gevuld worden met een mengsel van aardappelen, uien, kikkererwten en kruiden, en vervolgens gevuld met tamarinde water, munt water of pittig water. De combinatie van knapperige puri, pittige en zurige vulling en verfrissend water zorgt voor een smaakexplosie waardoor het een geliefde snack is.

Waar komt de pani puri vandaan?

Pani puri is oorspronkelijk afkomstig uit in Noord-India. Het was traditioneel een feestelijke snack, geserveerd tijdens bruiloften en andere vieringen. Later werd het al snel een populaire snack in India en momenteel wordt het door vele straatverkopers vers gemaakt en verkocht.

Zelf aan de slag

Het proces van het maken van pani puri is best een uitdaging. De puri wordt gemaakt door bloem en griesmeel met water te mengen tot een deeg. Het deeg wordt vervolgens uitgerold tot kleine cirkels en gefrituurd tot ze knapperig zijn. Omdat het maken van de pani puri best een uitdaging is, hebben wij bij Zainab Foods kant-en-klare plakjes die je alleen nog hoeft te frituren. Deze plakjes frituur je in hete olie op 170°C. Na enkele seconden transformeren de plakjes in gepofte balletjes welke je regelmatig even moet omdraaien met een schuimspaan. Na het frituren maak je voorzichtig een gaatje in het balletje en vul je deze naar eigen keuze en smaak.

Vulling voor de pani puri

De vulling voor pani puri wordt traditioneel bereid met aardappelen, kikkererwten en uien te koken en er een mengsel van kruiden zoals komijn, koriander en rode chilipoeder aan toe te voegen. Het mengsel wordt dan in de puri gestopt met behulp van een klein gaatje dat op de bovenkant van de puri is gemaakt. Het kruidige water wordt gemaakt door tamarindepasta of munt-pasta met water te mengen, een mengsel van kruiden zoals komijn, zwart zout en chaat masala toe te voegen. Sommige mensen geven de voorkeur aan pittig water gemaakt met groene pepers en koriander. Het water moet zurig, zoet en pittig zijn, maar niet overheersend. De puri wordt vervolgens in het water gedoopt en in één hap gegeten, waardoor er een smaakexpolosie ontstaat.

Een culinaire amuse

Binnen verschillende (sterren)restaurants is pani puri niet meer weg te denken uit de keuken. Volgens FoodXperience chef van de Hanos, Garry de Boer, is het een ideale appetizer die je met van alles kan vullen. Denk aan verschillende trendy gerechten, zoals een vulling van avocadomousse of een foam van burrata. Daarnaast kan je de pani puri mooi presenteren als amuse of bijgerechtje.

Pani puri voor jouw restaurant

Bij verschillende groothandels zijn onze pani puri te vinden. Het is een veelzijdig product waarmee je je menukaart kan verrijken. Benieuwd naar de mogelijkheden? Wij komen graag met je in contact.