Surinaamse Bara

Waar is een bara van gemaakt?

Surinaamse bara is een heerlijk hartig gerecht dat zijn oorsprong vindt in de Surinaamse keuken. De bara is een gefrituurd deeggerecht dat op verschillende manieren kan worden gegeten: als snack of als bijgerecht bij een maaltijd. Het is een van onze favoriete snacks, omdat de bara zo veelzijdig is. Je kan het broodje beleggen met kip kerrie of om gewoon zo te eten met een chutney. Daarnaast is de bara een populaire nieuwkomer als vegan snack. De basis van Surinaamse bara is een deeg van bloem en gele erwten. Deze ingrediënten worden samen gemalen tot een fijn beslag, dat vervolgens wordt gekruid met onder andere komijn, knoflook en chilipeper. Het deeg wordt tot kleine balletjes gevormd en gefrituurd tot een goudbruine kleur. Het resultaat is een krokant en smaakvol gerecht dat zowel warm als koud kan worden gegeten. Surinaamse bara is niet alleen lekker, maar ook voedzaam. Het is rijk aan vezels en eiwitten, omdat het gemaakt is van gele erwten. Het bevat ook verschillende kruiden en specerijen die bijdragen aan de smaak en gezondheidsvoordelen hebben. Zo staat komijn bekend om zijn ontstekingsremmende eigenschappen en kan chilipeper helpen bij het verbeteren van de spijsvertering.

Hoe eet je een bara?

Een van de meest populaire manieren om Surinaamse bara te eten, is als snack. Het wordt vaak verkocht op markten en straatkraampjes in Suriname en Nederland, waar het wordt geserveerd met hete pepersaus en/of chutney. De hete pepersaus wordt gemaakt van Madame Jeanette-pepers, die erg pittig zijn en een intense smaak hebben. De chutney kan op verschillende manieren worden gemaakt, maar is meestal zoet en zuur van smaak. Serveer de bara bijvoorbeeld eens met onze huisgemaakte sambals, in de variant tomaat of aardappel. Naast een snack wordt Surinaamse bara ook vaak gegeten als bijgerecht bij een maaltijd. Het kan bijvoorbeeld worden geserveerd met saoto soep, een populaire Surinaamse soep. De bara wordt dan in stukjes gesneden en in de soep gedoopt, waardoor het een heerlijke hartige smaak krijgt. Of serveer de bara met kip kerrie, rijst en groenten. De bara wordt dan gebruikt om de saus van de kip kerrie op te dippen, waardoor het een extra laagje smaak krijgt.

Wat is bara mix?

De Surinaamse bara is een populaire snack wat door veel mensen in Suriname en Nederland gegeten wordt. Het is een heerlijke snack of bijgerecht dat gemakkelijk te bereiden is en weinig ingrediënten vereist. Het is ook een geweldige manier om kennis te maken met de Surinaamse keuken en zijn rijke smaken en culturele tradities. Bij Zainab Foods hebben we een kant-en-klare baramix. Hiermee maak je zelf binnen een handomdraai de lekkerste bara’s. Aan de mix hoef je alleen water en olie toe te voegen, laat het deeg even rijzen en je kunt gaan bakken. Onze baramix is ook verkrijgbaar in de variant met spinazie.

Onze tips om bara te eten:

  • De bara groot kan je met van alles beleggen. Je snijdt de bara open en beleg deze met kip, bakkeljauw of ga voor een bara gezond met sla, tomaat, komkommer en chutney.
  • De mini bara is geschikt om te serveren op feesten en partijen en een veelzijdige horecasnack. Dip de mini bara met een heerlijke sambal.
  • De borrelbara, heel geschikt voor de horeca als alternatief of aanvulling op de bitterbal. Te serveren met Zainab’s bara sambal in de variant aardappel of tomaat,
  • Bara gevuld met kip kerrie. Dit is een kant-en-klare snack die het goed doen op evenementen. De kip zit al in de bara gebakken, dus deze hoeft alleen maar even opgewarmd te worden.
  • De bara to go is onze variant die je vindt in het schap bij verschillende retailers. Warm de bara even op en voeg onze heerlijke tomaten chutney toe, welke bij de bara zit.
zainab foods mini bara
zainab foods bara kip kerrie
zainab foods bara to go

Bara voor iedere branche

Bara is een veelzijdige snack geschikt voor iedere branche. Onze bara kip kerrie, bara to go en mini bara zijn erg geschikt voor retailers, groothandels en horeca. Daarnaast kunnen de verschillende bara varianten ook goed ingezet worden door cateraars op evenementen. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem contact met ons op.